Psoriasis: internationale erkenning door de WHO

De beleidsmakers moeten de informatie over en de toegang tot de behandelingen voor psoriasis en de bijbehorende comorbiditeiten verbeteren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft psoriasis onlangs erkend als een niet-besmettelijke ernstige ziekte die meer sensibilisering en een betere zorg op wereldniveau vereist1. Voor de 125 miljoen mensen in de wereld die aan psoriasis lijden, waarvan 300.000 in België2, brengt die erkenning hoop dat de overheid de informatie over deze ziekte en de toegang tot effectieve behandelingen zal verbeteren.

Sommigen denken dat psoriasis enkel esthetische gevolgen heeft, maar in werkelijkheid is het een ontstekingsziekte die niet alleen de huid aantast. De ernstige vorm van de ziekte kan zware gevolgen hebben voor de levenskwaliteit (¾ van de patiënten vinden dat de ziekte een negatieve impact heeft op de levenskwaliteit)3 en zelfs de levensduur gemiddeld met 3,5 jaar verkorten voor mannen en met 4,4 jaar voor vrouwen[4].

Comorbiditeiten zijn onder meer hart- en vaatziekten, het metabool syndroom, diabetes, obesitas… Bovendien lijdt 30% van de psoriasispatiënten ook aan psoriatische artritis5. Recente studies hebben uitgewezen dat het risico van comorbiditeiten toeneemt met de leeftijd van de patiënt en de ernst van de ziekte. Bijna de helft van de patiënten lijdt vanaf 65 jaar aan minstens drie comorbiditeiten6.

Verhoogd risico van comorbiditeiten geassocieerd met ernstige psoriasis

Comorbiditeit Verhoogd risico
Chronische longziekte + 8 %
Diabetes + 22 %
Diabetes met systemische aantasting + 34 %
Lichte leverziekte + 41 %
Myocardinfarc + 34 %
Gastroduodenale zweer + 27 %
Perifere vaatziekte + 38 %
Nierziekte + 28 %
Reuma + 104 %

Met de ontwikkeling van nieuwe doeltreffende  behandelingen voor psoriasis vragen de onderzoekers zich nu af of een vroegtijdige behandeling de impact van de comorbiditeiten op de patiënten en het gezondheidszorgsysteem kan verminderen.

Bovendien verhogen de comorbiditeiten de globale uitgaven in de gezondheidszorg. Volgens het Agency for Healthcare Research and Quality kost het behandelen van patiënten die aan meerdere chronische ziekten lijden 7 keer meer dan het behandelen van één ziekte. En tot slot hebben patiënten met psoriasis bijna 2 keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden met een infectieziekte dan de algemene bevolking7.

Mario Ottiglio, directeur openbare zaken en beleid inzake de wereldgezondheid van de internationale federatie van de farmaceutische industrie (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, IFPMA), zegt: “Psoriasis is rechtstreeks verbonden met de hoogste gezondheidskosten en heeft een directe impact op de productiviteit omdat het de capaciteit van de betrokkenen om te werken aantast. De economische impact is dus aanzienlijk.”

De resolutie van de WHO erkent de comorbiditeiten waaraan de psoriasispatiënten lijden en moedigt de regeringen aan om de stigmatisering en de sociale discriminatie te bestrijden met sensibilisering. Nu er een richtlijn is voor de regeringen is het tijd om de zware last van de patiënten te verlichten.


1 Soixante-septième assemblée mondiale de la santé. Organisation Mondiale de la Santé (OMS). WHA 67.9 Point 13.5 de l’ordre du jour. 24 mai 2014. Psoriasis. http://francepsoriasis.org/photos-soins-psoriasis/Re%CC%81solution-IFPA_2014_Psoriasis_Maladie-Chronique_grave.pdf2 Uittreksel verslag Kamerzitting 10 maart 2009

3 Bhosle M, et al. Quality of life in patients with psoriasis. Health Qual Life Outcomes 2006; 4:35.

4 J.M. Gelfand et al. The Risk of Mortality in Patients With Psoriasis: Results From a Population-Based Study. Arch Dermatol. 2007;143(12):1493-1499b.

5 Gladman DD. Psoriatic arthritis. Dermatol Ther 2009; 22(1):40-55.

6 Aurangabadkar SJ. Comorbidities in psoriasis. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2013;79, Suppl S1:10-7

7 Marlies Wakkee et al. Increased risk of infectious disease requiring hospitalization among patients with psoriasis: A population-based cohort. Journal of American Academy of Dermatology 2011; Volume 65, Issue 6, 1135–1144.