Oncologie

ONZE ONTWIKKELINGEN IN ONCOLOGIE

Dankzij haar expertise in hematologie breidt Celgene haar toepassingsdomeinen uit en ontwikkelt ze haar activiteiten in het domein van de solide tumoren, waaronder pancreaskanker.
Pancreaskanker is een van de meest agressieve kankers en de levensverwachting na 5 jaar bedraagt minder dan 5% . Met 1676 nieuwe gevallen per jaar in 2013 in België is het vandaag de 4e doodsoorzaak door kanker .
Sinds 1997 zijn er in deze indicatie nog maar weinig nieuwe moleculen ontdekt. Celgene heeft ervoor gekozen om voorrang te geven aan nanovectorisatie omdat dit proces de weefselpenetratie kan bevorderen en de kankercellen beter kan herkennen. Zo worden nieuwe therapeutische mogelijkheden en nieuwe overleveringskansen geboden voor de patiënt.
Zo heeft het bedrijf een molecule ontwikkeld die bestaat uit menselijk albumine, een combinatie van een antitumormiddel en een nanovector. Die molecule vergemakkelijkt het transport van het actief bestanddeel om de accumulatie te bevorderen en ook een werking die meer gericht is op de tumor zelf.

 

1 HAS. Guide ALD 30 – Tumeur maligne, affection maligne ALD 30 – Tumeur maligne, affection maligne du tissu lymphatique ou hématopoïétique du tissu lymphatique ou hématopoïétique. Cancer du pancréas. Novembre 2010.
2 http://www.kankerregister.org/media/docs/publications/BCR_publicatieCancerBurden2015.pdf Cancer du pancréas. Novembre 2010.
3 Van Laethem JL, et al. New strategies and designs in pancreatic cancer research: consensus guidelines report from a European expert panel. Ann Oncol 2012; 23:570-6.