Celgene Global Health en DNDi breiden hun samenwerking uit

Innovatieve therapieën ontdekken voor patiënten die aan verwaarloosde tropische ziekten lijden.

Celgene_GlobalHealth
DNSi_logo

 

 

Genève, Zwitserland en Summit, New Jersey, Verenigde Staten – 24 september 2014

Celgene Global Health (CGH), een divisie van Celgene Corporation (NASDAQ: CELG), en de organisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) versterken hun partnerschap met een samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek over 4 jaar om nieuwe kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van verwaarloosde tropische ziekten (VTZ) te ontdekken en te optimaliseren. Celgene zal nieuwe gegevens en middelen ter beschikking stellen aan DNDi om de klinische ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten die aan VTZ lijden te versnellen.

CGH en DNDi werken sinds 2011 samen aan de screening van de moleculenbibliotheek van CGH om moleculen te vinden die tegen VTZ kunnen worden ingezet. Vandaag breiden ze hun samenwerking uit om mogelijke kandidaat-therapieën te identificeren en te optimaliseren voor een aantal van de meest verwaarloosde ziekten ter wereld, zoals leishmaniasis, slaapziekte, de ziekte van Chagas, rivierblindheid en elefantiasis.

De samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek heeft betrekking op de fase van preklinische optimalisering van het onderzoek. CGH zal nieuwe moleculen leveren die interessant kunnen zijn voor de verwaarloosde ziekten. Verder zal het de technologische platformen gebruiken voor de identificatie van doelwitten en de ontdekking van nieuwe moleculen om deze te ontwikkelen tot het stadium van klinische kandidaten. DNDi neemt het over in het stadium van de bevestiging van de doelwitten en zal de uitbreiding van de doelwitten coördineren evenals de latere fase van optimalisering van veelbelovende moleculen.

“Onze samenwerking met DNDi weerspiegelt de bijdrage die we kunnen leveren voor de behandeling van ziekten die in veel landen met een laag inkomensniveau voorkomen. Het verheugt ons dat we met DNDi kunnen samenwerken aan dit project,” zegt Dr. Jerry Zeldis, CEO van Celgene Global Health en Chief Medical Officer van Celgene Corporation. “Deze samenwerking is een perfecte illustratie van de cultuur en de waarden van Celgene.”

“We zijn bijzonder tevreden dat we onze samenwerking met CGH voor de ontdekking van nieuwe moleculen voor de behandeling van verwaarloosde ziekten kunnen verderzetten,” verklaart Dr. Bernard Pécoul, Executive Director van DNDi“De expertise die Celgene in de voorbije jaren heeft ontwikkeld door op de gezondheid in de wereld te focussen, zal een geweldige troef zijn om nieuwe moleculen tegen deze parasitaire ziekten te vinden.”

De overeenkomst bepaalt dat DNDi het resultaat van het gezamenlijk onderzoek vrij mag gebruiken in het domein van verwaarloosde besmettelijke ziekten en in alle getroffen landen zonder royalty’s of licentierechten te betalen. Celgene beschikt over het eerste onderhandelingsrecht om de partner van DNDi te worden voor de klinische ontwikkeling, productie en distributie, met het engagement om ruime en vrije toegang te garanderen voor patiënten die dit nodig hebben in de getroffen landen.

Over verwaarloosde tropische ziekten

Met verwaarloosde ziekten bedoelen we een aantal tropische infecties die vooral arme en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen treffen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden meer dan een miljard mensen, 1/6e van de wereldbevolking, aan een of meer tropische infectiezieken. Het partnerschap tussen DNDi en Celgene heeft tot doel nieuwe behandelingen te vinden voor de volgende ziekten:

  • Leishmaniasiskomt voor in 98 landen en bedreigt 350 miljoen mensen wereldwijd. De parasiet die de infectie veroorzaakt, behoort tot het geslacht Leishmania en wordt overdragen door zandvliegjes. Leishmaniasis is een ziekte die met armoede wordt geassocieerd en die in verschillende vormen voorkomt. Viscerale leishmaniasis, die dodelijk is als ze niet wordt behandeld, en cutane leishmaniasis komen het vaakst voor. De bestaande behandelingen zijn moeilijk toe te dienen, toxisch en duur. De parasiet wordt ook meer en meer resistent tegen de behandeling.
  • Slaapziekte of Afrikaanse Humane Trypanosomiasis (AHT) is endemisch in 36 Afrikaanse landen en ongeveer 60 miljoen mensen zijn blootgesteld aan infectierisico. AHT wordt overdragen door de tseetseevlieg en is dodelijk als ze niet wordt behandeld. Tot in 2009 waren de bestaande behandelingen voor fase 2 van de ziekte toxisch of moeilijk toe te dienen. In 2009 hebben DNDien zijn partners een eerste nieuwe behandeling voor AHT in 25 jaar op de markt gebracht en momenteel testen ze behandelingen die uitsluitend via orale weg kunnen worden toegediend.
  • De ziekte van Chagas is endemisch in 21 Latijns-Amerikaanse landen en doodt meer mensen in de regio dan alle andere parasitaire ziekten, inclusief malaria. In totaal zijn 100 miljoen mensen wereldwijd aan de ziekte blootgesteld en in niet-endemische zones zoals de Verenigde Staten, Australië en Europa neemt het aantal patiënten toe. De ziekte wordt overgedragen door de roofwants, een insect, en kan dodelijk zijn als ze niet wordt behandeld. De huidige behandelingen zijn effectief in de acute fase van de infectie en hoewel er steeds meer bewijzen zijn dat ze ook effectief zijn in de chronische fase van de ziekte, kunnen ze niet langdurig worden gebruikt vanwege problemen met de tolerantie.
  • Filariosen zijn onder meer onchocerciasis (rivierblindheid) en lymfatische filariasis (elefantiasis) die worden veroorzaakt door parasitaire wormen. Van alle verwaarloosde tropische ziekten eisen zij de zwaarste sociaaleconomische tol en ze treffen miljoenen mensen in arme landen. De huidige behandelingen van deze ziekten zijn gebaseerd op de profylactische toediening van antiparasitaire geneesmiddelen aan de bevolking die aan de ziekten is blootgesteld. Deze geneesmiddelen doden de jonge wormen (microfilaria), maar niet de volwassen exemplaren (macrofilaria). De voortplantingscyclus wordt dus niet onderbroken, zodat langdurige profylactische toediening lange tijd, tot 15 jaar, noodzakelijk is.

Over de organisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi)
Het DNDi is een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verwaarloosde ziekten, zoals slaapziekte (Afrikaanse humane trypanosomiasis), de ziekte van Chagas, leishmaniasis, specifieke filariosen, HIV bij kinderen en malaria. DNDi werd in 2003 opgericht door Artsen Zonder Grenzen (AZG), de stichting Oswaldo Cruz (FIOCRUZ, Brazilië), de Indian Council for Medical Research (ICMR), het Kenya Medical Research Institute (KEMRI), het ministerie van Volksgezondheid van Maleisië en het Institut Pasteur (Frankrijk). Het speciale onderzoeks- en trainingsprogramma voor tropische ziekten (TDR) is een permanente waarnemer bij de organisatie. Sinds haar oprichting heeft het DNDi zes nieuwe behandelingen ter beschikking gesteld voor verwaarloosde patiënten: twee antimalariamiddelen met een vaste dosis en behandelingen voor slaapziekte in een gevorderd stadium, viscerale leishmaniasis in Afrika en Azië, en een pediatrische formulering voor de ziekte van Chagas. www.dndi.org